Het belang van een begrafenisverzekering

27 juli 2020 0 Door Admin

Wanneer je komt te overlijden wil je je afscheid waarschijnlijk goed geregeld hebben, waarbij nabestaanden niet voor onverwachte kosten komen te staan. Met een begrafenisverzekering ben je er zeker van dat de kosten gedekt worden, waardoor nabestaanden hier geen zorgen over hoeven te hebben. Bij de meeste verzekeringen kan je zelfs (een groot deel van) je wensen vast laten leggen, waardoor nabestaanden ook precies weten hoe jij je afscheid voor je zag.

De verschillende vormen

De belangrijkste vormen binnen verzekeringen zijn de kapitaal verzekering en de natura verzekering. Bij de kapitaal verzekering wordt er geld uitgekeerd aan nabestaanden, die de kosten van de uitvaart daar mee kunnen betalen. Bij deze verzekering wordt een vast bedrag verzekerd dat wordt uitgekeerd bij overlijden.
Bij de natura verzekering worden er diensten uitgekeerd in plaats van geld. Nabestaanden maken gebruik van de diensten voor het afscheid en worden niet belast met de financiƫle afhandeling hiervan. Bij de uitkering door middels van diensten, zijn de mogelijkheden voor nabestaanden echter vaak wel beperkt.

Het verschil tussen een uitvaartverzekering en een overlijdensrisicoverzekering

Een verzekering van de uitvaart keert uit voor het afscheid. Een overlijdensrisicoverzekering keert een bedrag uit aan de nabestaanden die een aanvulling vormen op hun levensonderhoud, wanneer de persoon waarop de verzekering is afgesloten, komt te overlijden. Het is een levensverzekering die uitgekeerd wordt wanneer de betreffende persoon komt te overlijden binnen de looptijd van de afgesloten polis. Afhankelijk van waar de overlijdensrisicoverzekering is afgesloten, kan de uitkering hiervan aan de begunstigde direct gedaan worden, of bijvoorbeeld bij de hypotheekverstrekker.

Voor- en nadelen

De voordelen van een uitvaartverzekering zijn groot. Zo zijn de kosten gedekt en zullen nabestaanden niet voor onverwachte kosten komen te staan. Daarbij worden de wensen van een uitvaart via de verzekering al vastgelegd, waardoor nabestaanden weten wat er gewenst is voor de uitvaart. Afhankelijk van de soort verzekering hebben de nabestaanden meer of minder in te brengen in de uitvoering van de uitvaart. Het is dus vooraf te beslissen in hoeverre nabestaanden daar invloed op kunnen hebben.

Tips bij het afsluiten

Voor het afsluiten van een uitvaartverzekering is het belangrijk je af te vragen hoe je het afscheid zelf zou willen. Aan de hand daarvan kan bekeken worden wat voor soort verzekering het best past bij die wensen. Daarbij is belangrijk om je af te vragen in hoeverre je nabestaanden verantwoordelijkheden wil geven bij je afscheid, en eventueel welke.
Wanneer je zelf weet hoe je het afscheid voor je ziet, kun je verschillende verzekeringen vergelijken om te zien welke verzekeringsmaatschappij het best past bij je wensen en tegen welke prijs. Lees hierbij goed de voorwaarden door en hoe bepaalde dingen worden uitgekeerd, om je afscheid voor jezelf, maar ook voor nabestaanden zo mooi mogelijk te kunnen laten verlopen!