Hoe werkt een dakscan voor zonnepanelen?

23 april 2021 0 Door Admin
Hoe werkt een dakscan voor zonnepanelen?

Wij willen graag zonnepanelen op ons dak laten plaatsen. Maar vooral willen we natuurlijk eerst weten of ons dak wel geschikt is en wat de mogelijke opbrengst zal zijn. Op internet zijn diverse websites te vinden waar je een dakscan kan laten maken. Met een simpele postcodecheck en je energieverbruik krijg je binnen enkele minuten een overzicht. Middels een kadastrale kaart of luchtfoto krijg je een afbeelding van je huis. Je kunt een dak deel selecteren waar je de zonnepanelen zal willen hebben. Klik op bereken en de computer doet de rest!

Waar wordt er naar gekeken voor een dakscan voor zonnepanelen?
Als eerste is natuurlijk belangrijk of je dak geschikt is voor zonnepanelen. Ligt je dak op het zuiden of noorden bijvoorbeeld en staan er objecten in de weg die voor schaduw kunnen zorgen. Vervolgens wordt er gekeken hoeveel zonnepanelen er op je dak passen. Dan kun je berekenen hoeveel energie de zonnepanelen per jaar kunnen opwekken. Vergelijk dit vervolgens met je huidige energieverbruik en je kunt zien hoeveel energiekosten je jaarlijks kunt besparen en wat je terugverdientijd is.

Het resultaat van een dakscan
Als je via een website een dakscan hebt laten maken voor zonnepanelen moet je er rekening mee houden dat de uitslag altijd indicatief is. Mocht je zonnepanelen laten plaatsen door een installateur dan is het altijd belangrijk om nog even goed advies te laten vragen of je dak geschikt is. Over het algemeen zijn de dakscans betrouwbaar zolang de juiste informatie opgegeven wordt. Met een dakscan voor zonnepanelen heb je daarom wel een eerste idee van wat de mogelijkheden en opbrengsten zullen zijn.

De volgende stap
Als het plaatsen van zonnepanelen zinvol is in jouw situatie kun je na het maken van een dakscan de volgende stap nemen. Zo kun je offertes gaan opvragen bij verschillende bedrijven. Deze hebben vaak net wat meer software technologie. Samen met hun kennis kunnen ze al tot een goed advies komen. Kijk goed waar je de verschillende aanbieders op vergelijkt. Zo zijn er verschillende merken zonnepanelen verschillende wattages per zonnepaneel en verschillende omvormers. Lees wat reviews op internet over het aangeboden merk zonnepaneel. Vervolgens kun je vergelijken op de verwachte opbrengst en kosten.

Je kunt ook altijd een paar bedrijven bij je thuis uitnodigen voor advies op maat. Mocht je normale woonwijk wonen met geen al te vreemde huizen en daken, dan een advies op basis van een dakscan vaak al betrouwbaar genoeg om een realistische inschatting te maken. In dat geval voorkom je dat je tussen twee partijen komt te staan die mogelijk een ander advies geven. Kies daarbij ook altijd voor het bedrijf of werkwijze waarbij jij je het prettigst bij voelt.

 Ik hoop dat het op deze manier een beetje duidelijk is hoe een dakscan werkt en welke stappen je kunt ondernemen om tot aankoop van zonnepanelen over te gaan. Wij hebben er een hele goede ervaring mee en genieten nu extra veel als de zon schijnt!