Met deze tips sla jij je haardhout veilig en droog op

12 januari 2022 0 Door Admin
Met deze tips sla jij je haardhout veilig en droog op

Haardhout is een noodzaak in koude winters en hete zomers. Veel mensen hebben niet alleen in de winter maar ook in de zomer behoefte aan goed droog haardhout. Zo is hetzelfde haardhout dat je gebruikt in de winter ook goed bruikbaar voor een vuurkorf of kampvuur in de zomer. Als je net een nieuwe houtkachel hebt, is het belangrijk om te weten hoe je je haardhout goed opbergt, zodat het niet nat en beschimmeld wordt. Veel mensen denken te weten hoe ze hun haardhout moeten opbergen, terwijl dit lang niet altijd het geval is. In het ergste geval leidt dit tot nat en beschimmeld hout dat je niet kunt gebruiken. In dit artikel zullen we enkele tips bekijken over hoe je het beste je haardhout kunt opslaan voor de winter en de zomer!

Waar je je haardhout bewaard

Een veelvoorkomende fout als het gaat om het bewaren en de opslag van haardhout is dat mensen denken dat ze het binnen moeten bewaren. Vaak is dit geen goed idee om verschillende redenen. Als je zelf hout hebt gekapt of net gekapt hout hebt gekregen, is het nooit een goed idee om dit binnen te bewaren. Pas gekapt hout moet namelijk nog een hele tijd drogen voordat het goed bruikbaar is voor een open haard of vuurkorf. Door haardhout binnen te bewaren, komt de verdampende vocht in de lucht te hangen waardoor het hout in het ergste geval zelfs kan gaan rotten. Bewaar je haardhout dus bij voorkeur buiten als het nog moet drogen.

Haardhout buiten het bereik van regen

Haardhout kun je dus beter buiten bewaren als het nog moet drogen. Toch is het belangrijk om te zorgen dat het hout niet opnieuw nat wordt. Vaak wordt haardhout daarom onder een onderkapping opgeslagen. Hierbij is het belangrijk te onthouden vanuit welke hoek de meeste regen komt, om te zorgen dat het haardhout op deze plekken goed beschermd is.

Bewaar haardhout niet op de grond

Het is dus erg belangrijk dat haardhout niet opnieuw nat wordt. Dit doe je door ten eerste te zorgen dat het hout niet opnieuw nat wordt door regen. Daarnaast is het om precies dezelfde reden belangrijk dat het haardhout niet op de grond wordt opgeslagen buiten. Door de vocht in de grond wordt het hout zo opnieuw nat en kan het eerder gaan schimmelen. Bewaar het haardhout dus een stukje van de grond af. Dit kun je doen door het haardhout op een pallet op te slaan of op balken om te voorkomen dat het de grond raakt. Nu weet jij waar je op moet letten en kan jij binnenkort genieten van een gezellig vuurtje gemaakt met goed gedroogd hout!