Scheuren in de muur of gevel

23 juli 2020 0 Door Admin

Heeft u onlangs (kleine) scheuren ontdekt in de muren en/of gevel van uw woning? Dan is dit een duidelijke indicatie van een probleem met de stabiliteit en constructie van een muur of gevel. Ook kan het zo zijn dat uw muur onzichtbare schade heeft en dit zich nog moet uiten tot zichtbare. Het belangrijkste is dat de muur onderzocht wordt door een muurexpert, vastgesteld wordt wat de exacte oorzaak is en de ontstane schade op duurzame en onzichtbare wijze hersteld wordt. In dit artikel leest u alles over hoe u om moet gaan met de scheuren in uw muur of gevel!

Hoe ontstaan scheuren in een muur?

Scheuren in de buitenmuur is in praktisch alle gevallen een duidelijke hint naar een problematische stabiliteit en constructie. Maar hoe ontstaan deze scheuren precies? Hier zijn diverse oorzaken voor:

 

  • Problemen met de fundering: muren rekenen op de ondersteuning van een fundering. Wanneer de fundering kampt met problemen krijgen de muren niet meer de ondersteuning als voorheen. Op den duur zal dit tot instabiliteit van de muren leiden, wat weer voor de scheuren zorgt.
  • Verzakking van de grond: in tijden van droogte kan het zo zijn dat grondwater verdampt en bomen extra veel water uit de grond trekken. Dit tast de draagkrachtige eigenschap van de grond aan, waardoor de muur niet meer de ondergrond heeft die hij benodigd is voor een stabiele constructie.
  • Bomen: wanneer bomen dicht bij muren geplaatst worden kan de groei van wortels er op den duur voor zorgen dat de grond waar de muur op gebouwd is, omhoog of opzij gedrukt wordt. Ook dit tast weer de stabiliteit aan, sinds hier bij het plaatsen van de muur geen rekening mee gehouden is.

Laat scheuren zo snel mogelijk repareren

Indien uw woning kampt met scheuren in de muur of gevel is het raadzaam dit zo snel mogelijk op te lossen. In het geval van een gevel spreken we dan ook wel van gevelrenovatie. Het is belangrijk om dit snel op te lossen omdat naarmate de scheur groter wordt, de muur ook verder aangetast wordt.

 

Schakel daarom op korte termijn een muurexpert in. Deze zal uitgebreid onderzoek doen naar de oorzaak van het probleem, om zo te voorkomen dat het in de toekomst weer gebeurd. Wanneer dit vastgesteld en (indien mogelijk) opgelost is kan er begonnen worden aan de herstelwerkzaamheden.

 

Met behulp van wapening, ankermortel en een ankerpistool wordt wapening in de voegen van een muur aangebracht om de muur weer te stabiliseren en verdere scheurvorming te voorkomen. Vervolgens kunnen, afhankelijk van de omvang van de schade, de beschadigde bakstenen gerepareerd worden met steenreparatiemortel. Een echte vakman zal zo de schade op onzichtbare wijze voor u herstellen en hoeft u zelf nergens meer naar om te kijken.