Waar op letten bij aankoop van 2 persoons dekbed

16 februari 2021 0 Door Admin

Een goed bed en een op jouw lichaamslengte en gewicht afgestemd matras is daarvoor belangrijk.
Maar hoe zit het met het dekbed? Heb je daar goed over nagedacht? Alleen in combinatie met het juiste dekbed zal je nachtrust optimaal zijn. Wanneer je een nieuw 2 persoons dekbed gaat kopen, kun je bij de aanschaf met de volgende zaken rekening houden.

Voor hoeveel personen is het dekbed bedoeld?

Heb je de luxe om alleen over een tweepersoonsbed te beschikken en kun je de keuze voor een dekbed zelf bepalen of liggen jullie met zijn tweetjes onder het dekbed? In het laatste geval is het goed om samen alle opties van de voren even door te spreken, zodat jullie allebei blij van de nieuwe aankoop worden.

De maten van 2 persoons dekbed

Niets zo vervelend als een te klein dekbed. Zorg ervoor dat je de maten van het bed weet. Geadviseerd wordt om het dekbed in de breedte zeker 30 centimeter aan elke kant van het bed te laten overhangen. Zo grijp je bij wijze van spreken nooit mis. Qua lengtemaat heb je meestal alleen de keuze uit 200 of 220 centimeter.
Gangbare maten van 2 persoons dekbedden (breedte x lengte) zijn:
200 x 200 of 200 x 220 centimeter
240 x 200 of 240 x 220 centimeter
240/260 x 200 of 240/260 x 220 centimeter

Dons, wol of synthetisch?

Wil je onder de wol gaan? Dan kun je kiezen voor een wollen dekbed. Wol is een natuurlijk, duurzaam en luchtig product. Verder is het vochtregulerend, vuilafstotend, zelfreinigend en houdt huisstofmijt weg. Een ander natuurlijk product is dons. Het is vederlicht. Een donzen dekbed valt als het ware zalig om je heen en is de lichtste dekbedvulling. Verder is dons antiallergisch en ademend.
Het goedkoopste alternatief is een synthetisch dekbed, dat goed ademt en voldoende vocht opneemt. Onder een synthetisch dekbed krijg je het niet gauw te warm. Een ander groot voordeel is dat het makkelijk wasbaar is en snel droogt zodat je het nog dezelfde dag weer kunt gebruiken.

Zowel koel in de zomer, als warm in de winter

Dekbedovertrekken zijn vaak in verschillende warmteklassen verkrijgbaar, aangeduid van 1 tot en met 4. Klasse 1 is geschikt voor ´s zomers, klasse 4 voor de winter. Dus hoe hoger het cijfer, hoe hoger de isolatiewaarde. Je kunt twee of drie verschillende dekbedden aanschaffen, maar er zijn ook zogenaamde vierseizoenen dekbedden. Die bestaan uit twee delen. De losse delen kunnen in het voorjaar en het najaar worden gebruikt en samengevoegd vormen ze het winterdeel.
Houd bij de aanschaf ook rekening met de temperatuur van je slaapkamer. Een frisse, koele slaapkamer en een dekbed met een hoge warmteklasse wordt aangeraden.