Wat is kalkverf en wat heeft Zweden ermee te maken?

19 oktober 2020 0 Door Admin

De kalkverf van het bedrijf Moose Färg is de laatste tijd razend populair. De verf heeft namelijk een mooi en strak matte uiterlijk als het opdroogt. De van origine Zweedse verf kan gebruikt worden voor allerlei doeleinden. Het werkt op ondergronden zoals multiplex en gipsplaten. Daarnaast is het ook handig voor behang en stucwerk. Eigenlijk is Moose Färg een verf die men kan vergelijken met normale kalkverf, echter is de Zweese verf vele malen sterker. Hierbij komt ook nog het pluspunt dat het echt verf is en geen vulmiddel. Hierdoor blijft de ondergrond intact.

 

Het idee van Moose Färg wordt al eeuwenlang gebruikt in Zweden. Toendertijd gebruikten mensen een mengsel van kalk stof en pigment, gemixt met water. In de Zweedse cultuur deed men er nog een speciaal ingrediënt bij, namelijk tarwemeel en rogge. Omdat dit mengsel alleen gebruikt kon worden op ruw hout en het veel stof meegaf, besloot men om er nog andere stoffen aan toe te voegen. Eerst werd er lijnolie toegevoegd, daarna stijfsel en later alkylen. Hierdoor is het mengsel gegroeid tot het Moose Färg van vandaag de dag. Het mooiste is dat de kalkverf buiten uitstekend is te gebruiken, door het verbeteren van de stof in de loop der eeuwen.

 

De kracht van Moose Färg ligt dan ook in het gebruik van deze natuurlijke stoffen. Naast het feit dat het een milieuvriendelijke verf is, is de verf ook nog geheel te recyclen. De stoffen die het verschil maken zijn de lijnolie en wat alkyd. Gewone muurverf gebruikt totaal andere stoffen voor het hechten aan de ondergrond. De synthetische grondstoffen latex of acryl dienen hier als basis. Deze verf legt een laag op de muur, ook wel een film. Hierdoor worden de gaatjes opgevuld. Dit alles zorgt ervoor dat de verf niet alleen een dekkende maar ook een vullende werking heeft. Daarbovenop heeft het ook nog eens een langere levensduur.