Wat is resin art en wat maakt het zo bijzonder?

11 maart 2022 0 Door Admin
Wat is resin art en wat maakt het zo bijzonder?

Misschien heb je er wel eens van gehoord: resin art. Het is een indrukwekkende kunstvorm die al eeuwenlang bestaat. Sterker nog: deze populaire kunstvorm wordt vaak geassocieerd met de oude kunst van Egypte. Het komt ook voor in de oude kunst van India. En vandaag de dag is het nog steeds erg populair onder kunstliefhebbers. Wat is epoxy resin art precies? In dit artikel vertellen we alles wat je moet weten over resin art.

Wat is resin art?

Hoewel resin art haast al sinds mensenheugenis bestaat, wordt het in het Westen meestal geassocieerd met de moderne kunst van de 20e eeuw. De letterlijke betekenis van ‘resin art’ is ‘epoxy kunst’ en dat geeft precies weer wat het is. Het is namelijk een kunstvorm met epoxy giethars als basismateriaal.

Hoe komt resin art tot stand?

Laten we eens kijken naar de manier waarop resin art tot stand komt. Er gaat een bijzonder proces aan vooraf. De hars wordt meestal gemaakt door gesmolten plastic in een mal te gieten. Dit vindt plaats met een heteluchtpistool of een warmtepistool. Het plastic laat men vervolgens afkoelen en uitharden. Het eindproduct kan dan naar wens worden geschilderd, gesneden of gebeeldhouwd. Epoxy resin art is vanwege de giethars duurzaam en vrij goedkoop om te produceren. Dit is een van de redenen waarom het al eeuwenlang populair is.

Wat kun je maken met resin art?

Kunsthars kan op veel verschillende manieren worden gebruikt. Sommige mensen gebruiken het als een manier om sieraden te maken. Ze gieten het plastic in mallen en laten het uitharden. Zodra het plastic is uitgehard, snijden ze er ontwerpen in. Deze ontwerpen kunnen van alles zijn, variërend van ingewikkelde gravures tot eenvoudige lijnen. Je kunt met resin art dus werkelijk alle kanten op.

Resin art in de beeldhouwkunst

Een andere toepassing van kunsthars is beeldhouwkunst. Sommige kunstenaars gebruiken het bijvoorbeeld om om kleine sculpturen te maken. Het eindresultaat is vaak indrukwekkend. De glans, diepte en schittering is vaak betoverend. De Oude Egyptenaren vonden dit al, en mensen genieten er vandaag de dag nog steeds van. Weer andere kunstenaars gebruiken kunsthars om grote sculpturen te maken. Resin art is dan ook een zeer veelzijdige kunstvorm. Mensen maken er al eeuwenlang prachtige kunst mee en zullen dat gelukkig ook blijven doen.