Wat kost een traprenovatie?

21 juni 2019 0 Door Admin

Een kapotte of ouderwetse trap kan de stijl van een kamer of ingang aangeven. Gelukkig zijn er verschillende manieren om de trap te renoveren en het een nieuw leven te geven. Maar wat zijn de kosten van een traprenovatie eigenlijk? Uiteraard is het voordelig als je zelf klushanden hebt!

Geef je trap een tweede leven!
In het geval van een trap waarvan het hout is gebarsten en/of bedekt met linoleum of tapijt, kan je zelf al de restauratie werken starten. Wat eerst verwijderd moet worden is de coating die op de trap is geplaatst.
Als het gelakt, geverfd of gelamineerd is, moet het worden gestript met een cleaner of een warmtepistool. Als het is in de was gezet, zijn er hiervoor schurende producten. Vervolgens wordt houtpasta op de gaten en kleine scheuren aangebracht en gedroogd. Schuur vervolgens de treden en leuning met schuurpapier of schuurmachine en zuig het stof steeds op. Dan is het aan jou of de vakman om de trap te oliƫn, waxen of schilderen.

Kan ik mijn trap opnieuw schilderen?
Het schilderen van je trap, bijvoorbeeld in wit, grijs of zwart, is een goede manier om charme te geven aan een onaantrekkelijke trap. Er zijn specifieke, slijtvaste verven voor trappen. Het ideaal is om te beginnen met de toepassing van een onderlaag die het hout minder poreus maakt en de verf laat ophangen. Als de trap is betegeld, metaal of aluminium, kies dan een geschikte onderlaag.
Wanneer de eerste laag droog is, schuur je lichtjes met de hand met een fijnkorrelig schuurmiddel. Stof af en breng de tweede laag aan. Herhaal indien nodig de handeling. In alle gevallen worden zowel de onderlaag als de verf aangebracht op een goed schoongemaakt oppervlak. Deze optie kun je dus zelf ondernemen, of uit handen geven aan een schilder!

Overzet treden op maat
Soms ervaart een trap zware slijtage door frequente passage. Een volledig nieuwe trap kost veel, maar er is een betaalbare, eenvoudige oplossing! Een vernieuwingsset, ie toelaat delen van de trap te vervangen. Deze kit maakt het mogelijk om de trap met hout te bedekken en om beschadigde of verouderde oppervlakken te verbergen. Kies vervolgens de juiste topcoat met uw interieurdecoratie.
Het is mogelijk om een voorlopige betonnen trappen, te transformeren in een houten trap zonder grote werken uit te voeren dankzij op maat gezaagde overzet treden.
Daar dit maatwerk is, neem je best contact op met een firma gespecialiseerd in traprenovatie & -bekleding. Daar krijg je de juiste informatie en kan je vooraf een prijsofferte laten opmaken.
Trouwens een nieuwe en frisse leuning, handgreep, zijn ook decoratieve eye-catchers!

Bron: superrenovatie.nl